Bouw van het orgaan van Corti

     

Het orgaan van Corti (het organum spirale) is een specialisatie van de wand van dat deel van de ductus cochlearis dat op de membrana basilaris is gelegen . Het orgaan bevindt zich over de gehele lengte van de ductus cochlearis. Het centrale gedeelte van dit orgaan bestaat uit twee rijen van stereociliŽn-dragende zintuigcellen, de binnenste en buitenste haarcellen.

 

De haarcellen worden ondersteund en omgeven door steuncellen. Boven de haarcellen bevindt zich een plooi van de wand van de ductus cochlearis, de membrana tectoria (de dakplaat).Aan de basis van de haarcellen bevinden zich de vezels van de n. cochlearis. De haarcellen vormen synapsen met deze vezels. De cellichamen van deze zenuwvezels bevinden zich in het ganglion spirale.
   

 

 

 

De modiolus, de holle as van de cochlea is de rechtstreekse voortzetting van de meatus acusticus internus. Zijn richting is van mediaal-achter naar lateraal- voor. In de modiolus bevindt zich de n. cochlearis. Het ganglion spirale spiraliseert om de modiolus.